Uşaklı Haldun Temel Ersan, Uşaklı Eğitimci, Politikacı ve Şair Adil Turan kapsamına ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda; "Adil Turan, 1925 yılında Uşak ilinin Eşme ilçesine bağlı Dere Köyü'nde doğdu. İlköğrenimini İnay Bölge Yatılı Okulu'nda, ortaöğrenimini Uşak Ortaokulu ve İzmir İnönü Lisesi'nde, yükseköğrenimini de Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü'nde tamamladı. Matematik öğretmeni olarak görev yaptığı 20 yıl içerisinde, çeşitli ilçe ve şehirlerde öğretmenlik ve müdürlük yaptı. Meslek hayatının son yıllarında Uşak ve Bitlis'te Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1969 yılında Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak Uşak Milletvekili seçildi ve dört yıl parlamentoda görev yaptı. Mecliste bulunduğu süre zarfında Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği yapan Adil Turan, görev süresinin dolmasının ardından Bakanlık Müfettişliğine atandı. Evli ve 3 çocuk babası olan Adil Turan, 7 Haziran 2003 tarihinde vefat etti” ifadelerini kullandı.

6,2 Milyarlık Aylıklar hesaplarda!..
6,2 Milyarlık Aylıklar hesaplarda!..
İçeriği Görüntüle

Milletvekilliği yaptığı dönemde ve günümüzde hala kendisinden söz ettiren Adil Turan hakkında Uşaklı Ersan; “Adil Turan, milletvekilliği yaptığı süre zarfında döneme damgasını vurmuş ve günümüzde hala kendisinden söz ettiren bir olayın başrolünü üstlenmiştir. Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın görevinin uzatılması için Anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulmuş ve Cumhuriyet Halk Partisi kendi grubu içinde bu durumu 46'ya 48 oyla bağlayıcı ‘Kabul" kararı almıştır. Adil Turan, Cevdet Sunay'ın bir konuşmasında CHP vekillerine yönelik ‘Gaflet ve dalalet içindesiniz’ sözünü unutmadığı ve bu işte Süleyman Demirel'in bazı hesaplarının olduğu düşüncesiyle meclisteki oylamada ismi okunduğunda yüksek sesle ‘Red’ oyu vermiş ve başta CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit olmak üzere parti grubuna rest çekmiştir. Oylamanın sonunda teklifin bir oyla düştüğü öğrenilmiş ve karara sevinen muhalif partililer bunun Adil Turan sayesinde olduğu görüşünde birleşmişlerdir. Adil Turan’ın mesleki özgeçmişi ve politik hayatı konusundaki bu bilgileri Buğra İnal’ın ‘Cumhuriyet Döneminde Uşak’ta Siyaset ve Siyasetçiler (1923-1980)’ adlı kitabından alıntıladım. Kendisine çok teşekkür ederim” sözlerini kullandı.

Adil Turan’ın edebiyatçı yönü kapsamına ilişkin Uşaklı Ersan, “Adil Turan'ın hayat felsefesi Hümanizme dayanır. Şu meşhur sözü ne kadar hümanist olduğunun bir ifadesidir. Parlamentoda geçirdiği 4 yılını ’Parlamentoda Dört Yıl" adlı bir kitapta toplamıştır. Adil Turan, 4 yıl yaptığı milletvekilliğinde, siyasetin çirkin yüzünü görmüş ve bir daha ki seçimlerde onca ısrarlara rağmen adaylığını koymamıştır. Doğduğu büyüdüğü köye yaptırdığı çeşme ve köprülerle, ne kadar halkçı bir insan olduğunu kanıtlamıştır. Son derece mütevazı bir hayat yasamıştır. Adil Turan şairlik yönü de kuvvetli olan Turan´ın bazı şiirleri zamanın ders kitaplarında okutulmuştur. Başlangıç ve Düşümden Düşünceler, İnsanlarım Var adlı şiir kitapları vardır. Evli ve 3 çocuk babası olan Adil Turan 2003 yılında aramızdan ayrılmıştır. Adil Turan ilk şiirleri 1950li yılların Varlık dergilerinde yayınlanmıştır. Dergilerden bulduğum şiirlerinden örnekleri paylaştım” ifadelerine yer verdi.

Editör: Gülcan Aydoğdulu