Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, köy okullarında yürüttüğü ağız ve diş sağlığı taramaları ile minik kalplere hem sağlık hem de umut taşıyor. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesi amacıyla hayata geçirilen proje, hem eğitim hem de sağlık alanında örnek bir toplumsal katkı modeli sunuyor.
"Toplumun Sağlığına Giden Yol, Eğitimle Başlar"
Uşak’ın farklı köy okullarına giden Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, akademisyenlerin rehberliğinde hem ağız-diş taramaları yaptı hem de çocuklara diş fırçalama eğitimi, sağlıklı beslenmenin ağız sağlığına etkisi gibi konularda interaktif eğitimler verdi. Öğrenciler; diş fırçası, diş macunu ve bilgilendirici materyalleri çocuklara hediye etti.
Programın koordinasyonunu yürüten Dekan Prof. Dr. Mehmet Ali Güngör, yapılan çalışmaların sadece koruyucu hekimlik açısından değil, aynı zamanda kırsalda yaşayan çocukların sağlık hizmetlerine erişimi konusunda da büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Güngör, “Fakültemiz sadece tedavi değil, toplumsal farkındalık ve koruyucu sağlık hizmeti sunmak için de sahada. Özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklarımızın temel sağlık haklarına erişimini desteklemek en öncelikli görevimiz” dedi.
Geleceğin Diş Hekimleri Sahada
Köy ziyaretlerinde görev alan üniversite öğrencileri, diş hekimliği mesleğini sahada deneyimleme fırsatı bulurken, sosyal sorumluluk bilinciyle de donanıyor. Etkinlik sonunda öğrenciler, öğretmenler ve veliler yapılan bilgilendirme çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirirken, uygulamanın daha sık yapılması yönünde talepte bulundu.
Bu anlamlı ziyaretlerin, farklı illerdeki üniversitelere de örnek olması bekleniyor. Uşak Üniversitesi'nin bu çalışması, çocuklarda erken yaşta diş sağlığı bilincinin geliştirilmesine yönelik en etkili adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.