Uşak Üniversitesi Öğrencilerinden Basketbol Takımına Röportaj Ziyareti
Uşak Üniversitesi Öğrencilerinden Basketbol Takımına Röportaj Ziyareti
İçeriği Görüntüle

Büyük Menderes Nehri'ni besleyen kaynakların üzerinde sulama amaçlı yapılarak oluşturulan 7 bin 300 hektarlık alana sahip Işıklı Gölü'nde çok sayıda su kuşu, ender bulunan balık türlerinin yanı sıra her yıl Mayıs ile Temmuz aylarında görsel güzellik yaratan nilüfer çiçekleri yer alıyor. Yeşille mavinin buluştuğu eşsiz doğası ve huzur veren manzarasıyla doğaseverlerin ilgisini çeken Işıklı Gölü her hafta binlerce kişiyi ağırlıyor. Işıklı Gölü’nde nilüfer sezonunun başlaması ile Uşaklı vatandaşlarda bu güzel görüntülere şahit olmak için Işıklı gölüne akın ediyor. Rengarenk görüntüler için düzenlenen tekne turlarına katılarak büyük heyecan yaşayan Uşaklı doğaseverler, gölün eşsiz manzarasının da keyfini çıkarıyor. Uşak’a 75 kilometre uzaklıkta bulunan yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Işıklı Gölü’nde düzenlenen tekne turları, çevre halkına büyük kazanç kapısı oldu.

Doğaseverler, 7 bin 300 hektarlık alanla Türkiye’nin en büyük nilüfer çiçeği tarlasına sahip Çivril Işıklı Gölü’nün çevresinde yer alan Beydilli ve Seraserli Mahallelerinden tekne ve sandallarla göle açılarak eşsiz güzelliklere şahitlik ediyor. Bölgeyi ziyaret eden doğaseverler, sulak alan statüsündeki gölde nilüferlerin eşsiz güzelliğinin yanında gün batımı fotoğraf çekimi için bölgeyi tercih ediyor, doğa ile baş başa zaman geçiriyor. Işıklı Gölü Çivril Ovası üzerinde yer alan bir tatlı su gölüdür. Büyük Menderes Nehri, Işıklı Gölü’nde çıkar. Göl su kuşları için önemli bir yaşam, yumurtlama, kuluçka, ve göç ortam oluşturmaktadır. Bölgede kuluçkaya yatan arasında Küçük Balaban, Alacabalıkçıl, küçük büyük akbalıkçıl, Erguvan balıkçıl, çeltikçi, boz kaz, angıt, pasbaş dalağan, deniz kartalı, saz delicesi, kızıl şahin, uzun bacak, Gülen sumru, Kır incir kuşu önemli örneklerdir. Gölün taşıdığı potansiyel nedeniyle önemli Kuş Alanı (en) (ÖKA) ilan edilmesi önerilmiştir. Günümüzde göl sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri amaçları ile değerlendirmektedir. Göl, kerevit vebasının 1986 sonbaharında Türkiye’de görüldüğü ilk yerdir.

Işıklı Gölü, su kuşları içinde önemli bir yaşam ortamı oluşturmaktadır. Bölgede kuluçkaya yatan türlerden; Küçük Baladan, Alaca Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru ve Kır İncirkuşu en önemli örneklerdendir. Kışın gölde gözlenen su kuşları arasından Küçük karabatak, büyük ak balıkçıl, sakarca, bölün toz kaz, çamurcun, kıl ördek, kepçel, batak çulluğu örnek verilebilir. Gölde yaşam süren Küçük Karabatak (maks.140), Sakarca Kazı (maks.3100), Boz Kaz (maks.920), Çamurcun (maks.1080) örnek verilebilir. Ayrıca Deniz Kartalı, Sakallı Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartlalı (maks.16), Şah Kartal, Bıyıklı Doğan, Ulu Doğan bölgede kışlayan yırtıcılardır. Ayrıca Akdoğan’dan su içmeye gelen yaban domuzu ve geyik de görülmektedir.

Editör: Gülcan Aydoğdulu