Bilim Kahramanları Derneği'nin öncülüğünde, Pfizer Türkiye'nin katkılarıyla hayata geçirilen Bilim Gençlerle Kazanacak Projesi kapsamında düzenlenen bilim etkinlikleri; 13 ve 26 Mayıs tarihlerinde çevrimiçi, 23 ve 28 Mayıs tarihlerinde ise fiziki olarak gerçekleştirilecek.

Bilimin rehberliğinde yürütülen çalışmalardan ilham alarak gençleri bilimle buluşturmayı ve daha iyi bir gelecek için bilimi sevdirmeyi amaçlayan etkinlikler, mayıs ayında doğa bilimlerinden sosyal bilimlere ve uygulamalı bilimlere uzanan bir yelpazede; sosyoloji, biyoloji, fizik ve mühendislik gibi farklı disiplinlere odaklanacak. Tüm lise öğrencilerine açık ve ücretsiz olan bu etkinliklere katılan gençlere dijital katılım belgesi de verilecek.

Bilim Gençlerle Kazanacak: Mayıs Ayı Bilimsel Atölye Takvimi

Çevrimiçi Etkinlik

Tarih: 13 Mayıs 2025, Salı

Saat: 18.30

Bilim İnsanı: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kurnaz

Üniversite-Çalışma Alanı: Karabük Üniversitesi- Sosyoloji Bölümü

Bilim Etkinliği Detayı: Sokaktaki Bilim: İnsan Davranışını Nasıl Anlarız? İnsan davranışları ve sosyal olayların bilimsel yöntemlerle nasıl incelenebileceği ele alınarak; sosyal medya tutumları, okul arkadaşlıkları, günlük yaşamdaki sorunlardan toplumsal olaylara kadar birçok konunun sosyal araştırmalarla nasıl ele alınabileceği keşfedilecek. Anket, gözlem, görüşme ve küçük deneyler gibi sosyal bilimlerin temel araştırma yöntemleri tanıtılarak, katılımcıların çevrelerindeki olaylara bilimsel gözle bakma becerisi kazanmaları hedeflenecek. Merak etmeyi, soru sormayı ve gözlem yapmayı seven lise öğrencileri için ilham verici bir etkinlik olacak.

Fiziksel Etkinlik: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Tarih: 23 Mayıs 2025, Cuma

Saat: 11.00-14.00

Bilim İnsanı: Dr. Öğr. Üyesi Benay Uzer Yılmaz

Üniversite-Çalışma Alanı: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü- Makina Mühendisliği Bölümü

Çevrimiçi Etkinlik

Tarih: 26 Mayıs 2025, Pazartesi

Saat: 18.30

Bilim İnsanı: Dr. Öykü Üzülmez

Üniversite-Çalışma Alanı: Viyana Bodenkultur Üniversitesi- Hayvan Hücre Teknolojisi ve Sistem Biyolojisi Enstitüsü

Bilim Etkinliği Detayı: “Deneyle İklim Değişikliğini Taklit Edebilir Miyiz?”

Ege İhracatçı Birlikleri 2025 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu Açıklandı
Ege İhracatçı Birlikleri 2025 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu Açıklandı
İçeriği Görüntüle

Sera etkisi ve iklim değişikliğinin temel nedenleri deneysel olarak keşfedilecek. Kısa bir sunumla, iklim değişikliği, sera gazları ve bu gazların Dünya'nın ısınmasındaki rolü anlatılacak. Ardından, çeşitli kavanozlarda su, buz, sirke ve karbonat kullanılarak, sera gazı oluşumu basit bir deney düzeneğiyle gözlemlenecek. Kavanozlar streç filmle kapatılarak mini sera ortamları oluşturulacak ve güneş ışığı altında sıcaklık farkları takip edilerek sera gazlarının iklim sistemine etkisi somut şekilde anlaşılacak.

Fiziksel Etkinlik: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü

Tarih: 28 Mayıs 2025, Çarşamba

Saat: 11.00-12.30

Bilim İnsanı: Dr. Ömer Güleryüz

Üniversite-Çalışma Alanı: İstanbul Teknik Üniversitesi- Fizik Mühendisliği Bölümü

Bilim Etkinliği Detayı: “Modern Fiziğin Temel Deneyleri: Parçacık mı, Dalga mı?”

Modern fiziğin temel kavramları deneysel olarak keşfedilecek. Atölyede, elektronun kütle-yük oranı ve lazerle kırınım gibi deneyler uygulanarak parçacık ve dalga doğası gözlemlenecek. Ayrıca, modern fiziği yerinde ve uygulamalı biçimde deneyimleme fırsatı bulunacak.

Muhabir: HABER MERKEZİ