Peynirde yer alan A, D, K vitaminleri ve çinko kemik sağlığına katkıda bulunur. Kemiklerin güçlenmesine destek olarak osteoporozun önlenmesini sağlar. Bazı peynirlerin yağ oranı yüksek olduğundan beslenirken dikkat edilmesi önerilir. Ancak beslenme dengeli ve aktif bir yaşam tarzınız varsa, peynirin vücuda faydaları yüksektir. Peynir, protein, yağ ve mineral kaynağı olarak besin açısından yoğun bir süt ürünüdür. Peynir, bazı laktoz intorelansı olan kişilerde sütten daha iyi tolere edilebilir çünkü peynir, içerisindeki laktoz miktarı daha düşüktür. Peynirde birçok besin maddesin yer alır.

100 gramlık bir peynir içerisinde şu besin değerleri yer alır:

Kalori: 84. Yağ: 2,3 gram, Protein: 11 gram, Kalsiyum: 103 miligram, Fosfor: 148 miligram, Potasyum: 120 miligram, Selenyum: 14,6 mikrogram, Sodyum: 321 miligram.

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynir, lezzeti, besin değerler ve doyurucu etkisi sayesinde temel besin kaynağı olarak bilinir. Sütün saatlerce güneşte bırakılıp ekşimeye başlamasıyla bulunan peynir, protein bileşenleri katılaşarak kesilir. Süt asidik hale geldiğinde süt proteini ayrılır ve lor adı verilen topaklar oluşturur. Bu lorlar, peynirin temelini oluşturur. Peynir içerisinde yer alan bileşenler kişiye birçok fayda sağlayarak kemik gelişimi ve kan şekerini düzenleme gibi katkılarda bulunur.

Peynirin faydaları şöyle sıralanır:

Peynir kilo kaybına yardımcı olur. Kişiye esansiyel amino asitleri sağlar. İçerisindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığına iyi gelir. Kan şekeri düzeylerini kontrol eder. Bağırsak sistemini dengeler. Kasların gelişmesinde etkilidir. Besin değeri yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan yapısı sayesinde hücresel hasara karşı korur. Peynir kilo kaybına yardımcı olur. Yüksek protein değeri ve düşük yağ oranı sayesinde peynir, kişinin kilo vermesine yardımcı olan bir yapıya sahiptir. Yüksek proteinli bir beslenme sağlayarak kişinin iştahını azaltmaya ve sindirim ve insülin salınımıyla ilişkili hormonları yönetmeye yardımcı olur. Bunların yanında vücutta artan kalsiyum, kalorisi kısıtlı bir diyetle birleştirildiğinde kilo verilmesine destektir.

Kişiye esansiyel amino asitleri sağlar

Kazein proteini bakımından zengin olan peynir, vücudun ihtiyaç duyduğu proteinin tüm yapı taşları olan esansiyel amino asitleri sağlar. Amino asitler vücudun düzenli ve sorunsuz çalışmasına yardımcı olan yapı taşlarıdır ve kişiye enerji vererek bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Peynir, içerisindeki kalsiyum, protein ve fosfor sayesinde kemik gelişimine katkıda bulunur. Kalsiyum, kemik kırılmalarına yol neden olan osteoporozun önlenmesine yardımcı olurken fosfor, kemik gelişimi ve gücü için kritik öneme sahiptir. Protein ise kemiğin mineral yoğunluğunun korunmasını sağlar. Peynirin karbonhidrat oranı düşük olduğundan kan şekerini seviyesi kontrolünde önemli rol oynar. Peynirde yavaş sindirilen kazein proteini de kan şekerinin aniden yükselmesini önlemeye yardımcı olur.

Bağırsak sistemini dengeler

Probiyotikler, bağırsaklar iyi ve kötü bakterilerin dengesini iyileştirebilen canlı mikroorganizmalardır. Peynir içerisindeki probiyotik, bağırsak sağlığını daha iyi hale getirebilecek faydalı bakteriler barındırır.

Sağlıklı Kilo Vermenin Altın Kuralı!..
Sağlıklı Kilo Vermenin Altın Kuralı!..
İçeriği Görüntüle

Kasların gelişmesinde etkilidir

Peynirde yavaş salınan protein sadece sindirime yardımcı olmakla kalmayıp ayrıca kas dokusunun oluşmasında ve egzersiz sonrasında kasların iyileşmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Besin değeri yüksektir

Peynir içerisinde B12 başta olmak üzere B vitaminleri, A vitamini, çinko ve fosfor yer alır. Bu besin değerleri vücuda birçok fayda sağlayarak gelişim için önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Peynir, vitamin ve mineraller içerdiğinden bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlayarak sağlığa önemli katkılarda bulunur.

Antioksidan yapısı sayesinde hücresel hasara karşı korur

Antioksidanlar içeren peynir, kişinin vücudunda meydana gelen hücresel hasara karşı koruma sağlar.

Muhabir: Haber Merkezi