Uşak Fenerbahçeliler Derneği’nden Sokak Hayvanlarına Anlamlı Destek
Uşak Fenerbahçeliler Derneği’nden Sokak Hayvanlarına Anlamlı Destek
İçeriği Görüntüle

Uşak Özel Hastanesi’nde görevli Kulak Burun Boğaz Hekimleri; Kulak burun boğaz rahatsızlıklarının, günlük yaşam kalitemizi doğrudan etkileyebileceğini ifade etti. Sıkça karşılaşılan bu sorunlar hakkında bilinçlenmek ve erken önlem almak çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bazı yaygın KBB hastalıkları kapsamında Öztan Hastanesi tarafından yapılan açıklamada; “Kulak Enfeksiyonları: Kulak anatomik olarak 3 ana bölümden oluşmaktadır. (Dış kulak, orta kulak, iç kulak) Bu 3 farklı bölgenin enfeksiyonları da farklı bulgular vermektedir. Tıbben kulak enfeksiyonları otit/otitis olarak adlandırılmaktadır. Yerleşim bölgesine göre isimlendirilirse; dış kulak yolu enfeksiyonu: otitis eksterna, orta kulak enfeksiyonu: otitis media’dır. Ayrıca hastalığın süresine göre; akut (yeni başlamış) veya kronik (uzun süredir olan) şeklinde sınıflandırılmaktadır. Özellikle çocuklarda sık görülen bu enfeksiyonlar, işitme kaybına yol açabilir. Kulak hijyeninize dikkat edin” denildi.

Sinüzit rahatsızlığı kapsamına ilişkin; “Sinüzit, burun çevresinde bulunan kemiklerdeki küçük boşluklar olan sinüsleri kaplayan dokunun iltihaplanmasıdır. Yüzde dolgunluk, burun tıkanıklığı ve akıntısı tipik sinüzit semptomlarıdır. Genellikle soğuk algınlığından kaynaklanır ancak diğer virüsler, bakteriler, mantarlar ve alerjiler de sinüzite neden olan durumlar arasında yayılır. Özellikle gözlerin üstünde veya altında olmak üzere yüz bölgesinde dolgunluk ve ağrı hissi, burun akıntısı, geniz akıntısı, geceleri daha sıklaşan öksürük, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, koku almada azalma, hafif ateş ve ağız kokusu sinüzit belirtileridir. Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir durum olan sinüzit, baş ağrısı ve burun tıkanıklığı ile kendini gösterir. Bol sıvı tüketmek ve ortamı nemli tutmak faydalıdır” ifadelerine yer verildi.

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın görülen Bademcik İltihabı rahatsızlığı hususunda; “Tonsilit, boğazın arka tarafında bulunan bademciklerin iltihaplanması ve şişmesidir. Yaygın nedeni bakteri ve virüslerdir. Tonsillit genellikle okul öncesi çağlardan ergenlik ortalarına kadar olan yaş gruplarındaki çocukları etkiler. Çocuklar birbirleriyle yakın temasta bulunduklarında bademcik iltihabına yol açan mikropları birbirine bulaştırarak hastalığa yakalanma risklerini artırırlar. Bademcik iltihabında bademciklerin şiş ve kırmızı görüntüsü yaygın belirtiler arasındadır. Ayrıca beyaz veya sarı lekelere sahip olmak, boğaz ağrısı, cızırtılı veya boğuk ses, yutma güçlüğü, ağız kokusu ve ateş de tonsilit belirtilerindendir. Ayrıca boyundaki lenf düğümlerinde şişme ve hassasiyetle birlikte baş veya mide ağrısı da görülebilir. Bademcik enfeksiyonunda bakteri kaynaklı bir durumdan şüpheleniliyorsa, streptokok bakterisinin varlığına bakılır. Beta mikrobu olarak bilinen, streptokok cinsi bakteriler bademciklere yerleşerek tekrarlayan bademcik enfeksiyonlarına yol açabilir. Boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü yapabilir. Doktorunuza danışarak uygun tedavi yöntemini belirleyin. Unutmayın, kendinize biraz dikkat ederek bu hastalıkların önüne geçmek mümkün. Sağlığınız için düzenli olarak KBB uzmanınızı ziyaret edin” sözleri kullanıldı.