Araç yedek parça fiyatlarının dövize endeksli olarak yükselmesi ve işçi maliyetlerinin artması sigorta şirketlerinin trafik poliçesinden 11 milyar lira zarar etmesine yol açtı. Bu durum, sigorta şirketlerinin trafik sigortası poliçesi konusunda çekimser davranmasına sebep oldu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) sorunu çözmek için 1 Haziran’da ‘Trafik Teklif Platformu’ uygulamasını test aşamasına geçirdi. Konu ile ilgili Monopoli Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bonofiyel, “Araç değerlerindeki astronomik artışlar, enflasyon, döviz kurundaki dalgalanmalar, hasar maliyetlerindeki artışlar nedeniyle kaskoda fiyatlar yüzde 230 civarında arttı. Bu artışın en önemli sebebi araç bedellerindeki artışın yüzde 110’ları bulmuş durumda olması.” Araç bedellerindeki artışın dışında diğer bir etken de enflasyon ve kur nedeniyle araç onarımında kullanılan yedek parçaların fiyatlarının arttığını söyleyen İzzet Bonofiyel: “Asgari ücretteki artış da işçilik maliyetlerini artırdı. Bundan dolayı da sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri arttı. Araç sahiplerinin kasko poliçesini devam ettirmek için herkese genişletilmiş kasko, tam kasko gibi standart ürünler sunmak yerine kullanıcıya uygun teklifler hazırlamak önem kazandı. Aracını az kullananlara ya da tek sürücü kullanımına göre veya da sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu tamirhanelerde onarım yapılması gibi daha dar kapsamlı ve fiyatı daha düşük ürünler sunulmaya başlandı. Bu gelişmeler sigorta şirketlerinin bilançolarının gelecek yıllardaki durumunu öngörmemizi zorlaştırıyor. Çünkü sigorta şirketleri oto branşında yaşanılan zararları oto-dışı branşlarda telafi etmeye çalışmakta oldukları için ister istemez bu branşlarda daha tutucu bir sigortacılık anlayışına yönelebiliyorlar. Önümüzdeki dönemlerde bir kısım sigorta şirketleri bazı branşlardan çekilebilir ya da bu branşlara daha da yüksek prim ve muafiyetler getirebilir” diye belirtti.

  • Trafik Teklif Platformu operasyonu iyi dizayn edilmeli

1 Haziran’da test aşamasına geçilen Trafik Teklif Platformu ile acentelerin kısa sürede zorunlu trafik sigortası poliçesi üretmesini amaçladığını anlatan Bonofiyel, “Bu uygulama ile müşteri trafik sigortası yaptırmak istediğinde sigortası yapılmazsa acente, müşterinin talebini platforma gönderecek. Böylece 27 sigorta şirketi tarafından görülebilecek. Sigorta şirketleri, teklif verip vermemekte inisiyatif kullanabilecek. Şirketler, uygun görürse, portföye ihtiyacı olursa poliçeyi kesebilecek. Eğer poliçe kesen şirket olmaz ise havuza atılacak ve tüm sektöre eşit bir şekilde dağılacak. Böylece şu anda trafik sigortasında yaşanan kaçınma durumu ortadan kalkacak. Trafikten oluşan zarar yükü sektörün geneline yayılacak. Anladığımız kadarıyla operasyon iyi dizayn edildiği takdirde sorunun çözülmesine yardımı olacaktır” dedi.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Binnur Musaoğlu, [email protected], 0532 452 55 73

KISACA MONOPOLİ SİGORTA

Monopoli Sigorta, 20 yılı aşan deneyimi ile bugün, risk yönetimi danışmanlığı alanında Türkiye’de en yüksek prim üreten şirketlerden biridir. Sektörde öncü, güvenilir ve tercih edilen bir şirkettir. Sektöre değer katan yenilikçi ürün ve projeler sunar, satış sonrası müşterilerle doğru bir iletişim ağı kurar ve iş ortakları ile arasında sağlam bir “yol arkadaşlığı” ilişkisi vardır.

“Tüm riskleri tek bir poliçede güvence altına alarak hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlamak” düşüncesiyle hayata geçirdiği ve fikir hakkı tamamen Monopoli Sigorta’ya ait olan “MonoPoliÇe” ürünü, sektörün ihtiyaç duyduğu önemli bir eksikliği kapatan bir projedir. MonoPoli Sigorta, MonoPoliÇe ürünü ile 2008 yılı şubat ayında Endeavor Derneği Türkiye Girişimci Adayı, 2008 yılı haziran ayında Endeavor Derneği Uluslararası Girişimcileri seçilmiştir.

Muhteşem bir eserle sevenlerinin karşısına yeniden çıktı
Muhteşem bir eserle sevenlerinin karşısına yeniden çıktı
İçeriği Görüntüle

2016 Mayıs ayı itibariyle Avrupa’nın önde gelen yatırımcıları arasında yer alan EMF Capital Partners ile güçlerini Türkiye'nin en büyük sigorta acentesi olma hedefi ile birleştirmişlerdir.

Bugün Türkiye'de hayat dışı sigortacılıkta faaliyet gösteren toplamda 26 şirket ile yapılan çözüm ortaklığı sayesinde bir yandan sigorta profesyonellerinin çalışma koşullarını daha işlevsel hale getirerek portföylerini artırmakta, diğer yandan da müşterilerine geniş bir portföy alternatifi sunmaktadır.

Elementer branştaki çözüm ortakları: Ak Sigorta, Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Axa Sigorta, Chubb, Corpus Sigorta, Generali Sigorta, Groupama Sigorta, Gulf Sigorta, HDI Sigorta, Mapfre Sigorta, Neova Sigorta, Nippon Sigorta, Orient Sigorta, Quick Sigorta, Ray Sigorta, Sompo Sigorta, Türkiye Sigorta, Unico Sigorta, Zurich Sigorta, Demir Sigorta, Acıbadem Sigorta, Mapfre Yaşam, Allianz Yaşam Emeklilik, NN Emeklilik’tir

Editör: Haber Merkezi