Uşaklı emekli ilkokul öğretmeni Uğur Gökkaya, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği doğrultusunda İş Teknik Eğitimi öğretmenliği kurslarına katılıp bitirdim. İlk tayinimin çıktığı yer Afyon'dur. Ardından Uşak, Eşme, Sivaslı ve Uşak'ın Merkez köylerinde yıllarca çalıştım. En son Ömer Bedrettin İlkokulu'na İş Teknik Eğitimi öğretmeni olarak atandım. 25 yıl öğretmenliğin ardından 1997 yılında emekli olan Uğur Gökkaya, yıllar önce hobi amaçlı örmeye başladığı hamakları evinde ve arkadaş ortamında kahvehanelerde sohbet ortamında örmeyi sürdürüyor. Boş zamanlarını hamak örmekle değerlendiren Uğur Gökkaya, sipariş üzerine metrelerce hamak üretiyor. Ördüğü hamakları kendi imkanlarımla pazarlamaya çalışan Gökkaya, “İp, tahta, halka olmak üzere hamağın oluşmasında 3 tane malzemeye ihtiyaç duyuluyor. Bunların hepsini bir araya getirebilmek için malzemelerin sağlam olması gerekiyor. Hamak örgüsünü örmek için iki malzemeye ihtiyaç duyuyoruz; birisi mekik diğeri ölçü tahtası dediğimiz tahtadır” dedi.

Hamağın örülmesiyle oluşan baklaların büyük olmadı halinde hamağın ağırlık çekme gücünün zayıfladığını ifade eden Gökkaya, hamağın örülmesini şöyle anlattı:

“Hamakta bakla büyüklüğü ağırlık çekmede ne kadar zayıflatırsa aynı şekilde tahtaların delik mesafesini uzatırsam kullandığım ip oranı kilogram olarak düşer. Hamağın yük taşıma özelliği de zayıflar. Ticari amaçla iş yapanlar genellikle on iki, on üç santimetre arasında boş bırakıyor. Ben yedi buçuk santimetrede bıraktım. Dolayısıyla bir metre uzunluğundaki bir tahtadan iki kilogramdan aşağı ip kullanmıyorum. Ama tercihe göre şu elimizdeki yüz yirmi beş santimetre tahta boyudur. Tercihen bu yüz kırk, yüz elli beş, yüz yetmiş, iki metre hatta dört metreye kadar çıkabilir. Büyük lüks otellere sekiz metre uzunluğunda hamak ördüğümü bilirim. Şuan elimde beş ayrı ebatta hamak bulunuyor. Fakat hamak örgü sistemleri çok farklıdır. Ben sadece düğümlü olanını kullanıyorum. İpin Kalitesi çok önemlidir. Benim kullandığım ipin kilogramı 175 TL'dir. Bir hamağa ortalama iki kilogram ip gidiyor. Tahtasına gelince genellikle meşe, gürgen ağacı olması gerekiyor. 3,5 ve 4 santimetre kalınlığından aşağısı sağlam olmuyor.”

Hamağın büyüklüğüne göre 7 veya 10 saatte bir hamağı tamamladığını belirten Uğur Gökkaya, “22 senedir hamak satıyorum. Müşterilerim beni ararlar sipariş ederler. Ya da kahvede yaptığımı görenler sipariş verir. Sattığım hamaklardan bugüne kadar hiç şikayet gelmedi. Senelerdir ördüğüm hamağı kullanırlar. Yıllık 100-150 tane hamak örüyorum. Kışın çalışmıyorum, yazın çalışıyorum. Hamağın örülüşü bir tane yardımcı ip çıkarıyoruz. Öreceğimiz ipin başlangıcında bir düğüm atıyoruz. Şu çıkardığımız yardımcı ipin içerisine bunu geçiriyoruz. Şu anda örme işlemi hazırdır. Bu bizim ölçüm tahtamızla ebatlarını istediğiniz boyutta kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ufak veya büyük yaparsanız. Büyük tahtayla ama baklaları büyük olur. Ufak tahtayla ufak olur. Tahtanızda kaç adet delik olduğunu bilmeniz lazım. Ona göre buradan uç çıkaracağız. Şu anda yaptığımız işlem hamağın ipini örmek. Hamağın tahtasında on altı delik varsa on altı tane bu şekilde uç çıkarmak zorundayız. Sağında ve solunda kalan birer delik kenar ipi için boşta kalacaktır. Geri geri giderek hamağı örme işlemine devam ediyoruz ve tamamlıyoruz” diye konuştu.

2 Mayıs 2025 Uşak Hava Durumu
2 Mayıs 2025 Uşak Hava Durumu
İçeriği Görüntüle

Editör: Gülcan Aydoğdulu