Kütahya'da M.Ö 700 yıllarında yaşayan ve uygarlığı kadar hikayelere de konu olan Frigya Kralı Midas'ın hayatı, Gediz Nehri'nde kurtuldu. Kral Midas'ın kulakları, efsaneleşen ve günümüzde hala dünya çapında tanınan bir karaktere dönüşmüştür.
MİDAS TÜRK OPERASINDA KİLOMETRE TAŞI OLMUŞTUR
Midas'ın Kulakları opera eseri, Ferit Tüzün tarafından 1966-1969 yılları arasında bestelenmiştir. Güngör Dilmen'in aynı ismi taşıyan manzum oyununun metni, operanın librettosunu oluşturur. Bu eser, ulusal Türk operasını yaratmada önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilir.
Midas'ın Kulakları hikayesi günümüzde dahi çocuklara anlatılan ve Midas'ın eşek kulaklarına dönüşen dileğiyle bilinir. Midas'ın en fantastik olayı ise dünyada ününü artıran dileği ve kurtuluşudur.
MİDAS'IN KURTULUŞU GEDİZ NEHRİ'NDE
Efsaneye göre, Midas meşhur gül bahçesinde dolaşırken aç ve yorgun bir haldeki Satiros ile karşılaşır. Midas, Satiros'a yardımcı olur ve bu yardım kralın kurtuluşunu getirir. Midas, her dokunduğunun altına dönüşmesini dilemiştir. Ancak bu dilek, kralın yaşamını altına çevirir. Midas, tanrı Dionisos'tan bu uğursuz gücü geri alması için yardım ister ve tanrının önerisi üzerine Gediz Nehri'nde yıkanarak bu durumdan kurtulur.
Midas dereye girdiğinde yıkanana kadar sular, dere kumları ve taşları altına dönüşür. Midas'ın hikayesi birçok kaynakta yer almaktadır. Frigya, M.Ö 7. yüzyılda Kimmerlerin saldırısı sonucu yıkıldıktan sonra bölge Lidya, Pers, Seleukos ve Roma egemenliğine geçmiştir. Bugün Kütahya'nın Porsuk Barajı kenarındaki taht olduğu değerlendirilen kayalıklar tarih meraklılarının uğrak yeri oldu.