Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen açılışta, aile yapısının korunmasının güçlü bir toplumun temel taşı olduğu vurgulandı. Programa, Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, akademisyenler, öğrenciler ve Türk Kızılay gönüllüleri de katıldı. Açılışta konuşan Bakan Göktaş, 2025’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Aile Yılı” ilan edilmesiyle birlikte kapsamlı sosyal politikaların hayata geçirildiğini belirtti.
Dijitalleşme Aile İçi İletişimi Zayıflatıyor
Bakan Göktaş, bakanlık olarak dijital medya kullanımının aile yapısı üzerindeki etkilerini kapsamlı şekilde araştırdıklarını belirtti. “Dijitalleşmenin Aile İçi İletişime Etkisi” başlıklı projeyle, dijital ortamların aile ilişkilerine nasıl zarar verdiği bilimsel verilerle ortaya kondu. “Aile bireyleri daha fazla dijital içerik tüketirken, birbiriyle geçirdikleri kaliteli zaman azalmaya başladı. Bu durum aile içi iletişimi tehdit ediyor,” ifadelerini kullandı.
Annelik ve Babalık Algısı Değişiyor
Konuşmasında ayrıca “Doğurganlık, Annelik ve Babalık Fikrine İlişkin Değişim Araştırması” sonuçlarını da paylaşan Bakan Göktaş, toplumda çocuk sahibi olma eğilimlerinin azaldığını, tek çocuk hatta çocuksuz evlilik modelinin yaygınlaştığını vurguladı. “Araştırmalar, sosyal politikalarımızın toplumun değişen yapısına duyarlı şekilde güncellenmesine katkı sağlıyor,” dedi.
Akademi ile Toplumsal Dayanışma Pekiştirilecek
Aile Akademisi’nin ebeveynlere rehberlik edecek önemli bir araç olduğuna değinen Göktaş, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması, kuşaklar arası bağların güçlendirilmesi ve toplumsal dayanışmanın geliştirilmesi hedeflerine dikkat çekti. Akademi kapsamında, yaşlı bireylerin bilgi ve deneyimlerinden daha fazla yararlanılması planlanıyor.
Öğrencilerden Anlamlı Mesajlar
Program sonunda Bakan Göktaş ve protokol üyeleri, öğrenciler tarafından hazırlanan “Aile sizin için ne ifade ediyor?” başlıklı pankarta duygularını yazdı. Bakan Göktaş, "Sevgi, huzur, güvenli liman" ifadeleriyle aile kavramını tanımladı.