tinfishgaslamp.com abusidiqu.com lapalmroyalbeachhotel.com

bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler 2023 https://playdotjs.com/

whatsapp
Cahit Özpınar
Köşe Yazarı
Cahit Özpınar
 

SÖZ SÖYLEME ADABI

Yalan, iftira, gıybet, alay, nifakçılık gibi insanın işlediği günahların önemli bir kısmının dil ile ilgili çirkin ve kötü konuşmanın neticesinde meydana geldiği bilinen bir hakikattir. Şeytan çirkin ve kötü sözlerle insanların arasını bozmak ister. Zaten şeytanın işi daima insanları kötü yola sevk etmektir. Kuran-ı Hâkimde " Kullarıma da de ki. Sözün en güzelini söylesinler. Çünkü şeytan söylenen kötü sözlerle aralarını bozmaya çalışır, diye bizleri şeytanın oyunlarına karşı uyarıyor. Bir Müslüman olarak, sürekli Allaha dayanmalıyız. Onun emirlerine iyice bağlı kalmalıyız. Nefis ve şeytanın şerrinden ve kabir azabından kurtuluşumuz ancak İslam'ın İman esaslarına bağlı kalmakla mümkündür. Toplum halinde, cemiyette yaşayan bireyler, birbirlerine saygılı ve merhametli olmak zorundadırlar. İnsanoğlu mecliste dilini, sofrada elini iyi kullanmalı. Çünkü konuşmak bir sanattır. Konuşmak rasgele olamaz. Söz vardır keser savaşı. Söz vardır ağulu aştır, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Düşmanımızı yenmek istiyorsak, tatlı dille ve güler yüzle muamele de bulunmalıyız. Bu bağlamda Rehberimiz Peygamberimiz ASM Efendimiz kötü çirkin sözün insanı Cehenneme götürdüğünü şöyle ifade etmektedir. İnsanları, Cehenneme yüz üstü düşürecek şey, dillerinden başkası değildir. Kim Allaha ve Ahiret gününe inanıyorsa, Ya hayır söylesin, ya da sussun. Evet, Allaha inanlar her zaman hayırlı işler yapmalı ve insanlara güler yüzle, tatlı sözle, yumuşaklıkla muamele etmelidir. Bu bir tebliğ metodu. Yine bu meyanda Peygamberimiz ASM Efendimiz: bir Hadisinde kendisiyle Cennette buluşmak isteyenlere şöyle seslenir; Biliniz ki siz de bana kavuşacaksınız. Buluşacağımız yer de Kevser havuzunun kenarıdır. Orada benimle buluşmak isteyenler, ellerini, dillerini günahlardan çeksinler. Diye müminleri en etkili bir tarzda uyarmaktadır. El yarası geçer, dil yarası geçmez.) Bu nedenle hiç kimseyi kötü sözle, çirkin kelamla incitmemeliyiz. Daima müsbet hareket etmeli, insanlara pozitif yaklaşmalıyız. Kuran-ı Kerim de Hz. Musa ve kardeşi Hz. Harun-u firavunu hak yola davet için gönderirken 'Gidin ona yumuşak sözlerine anlatın belki düşünüp kendine gelir' buyurmakta. Burada tebliğ edilecek yeryüzünün en azgın kişisidir. Ancak Cenab-ı Hakkın Rahman ismi celilinin umuma şamil olduğuna bu ayetle de şahit olmaktayız. Bu sebeple her yerde insanlara tatlı dille ve güler güzle hitap etmeliyiz. CAHİT ÖZPINAR  
Ekleme Tarihi: 27 Nisan 2024 - Cumartesi
Cahit Özpınar

SÖZ SÖYLEME ADABI

Yalan, iftira, gıybet, alay, nifakçılık gibi insanın işlediği günahların önemli bir kısmının dil ile ilgili çirkin ve kötü konuşmanın neticesinde meydana geldiği bilinen bir hakikattir. Şeytan çirkin ve kötü sözlerle insanların arasını bozmak ister. Zaten şeytanın işi daima insanları kötü yola sevk etmektir.

Kuran-ı Hâkimde " Kullarıma da de ki. Sözün en güzelini söylesinler.

Çünkü şeytan söylenen kötü sözlerle aralarını bozmaya çalışır, diye bizleri şeytanın oyunlarına karşı uyarıyor. Bir Müslüman olarak, sürekli Allaha dayanmalıyız. Onun emirlerine iyice bağlı kalmalıyız. Nefis ve şeytanın şerrinden ve kabir azabından kurtuluşumuz ancak İslam'ın İman esaslarına bağlı kalmakla mümkündür. Toplum halinde, cemiyette yaşayan bireyler, birbirlerine saygılı ve merhametli olmak zorundadırlar. İnsanoğlu mecliste dilini, sofrada elini iyi kullanmalı. Çünkü konuşmak bir sanattır.

Konuşmak rasgele olamaz. Söz vardır keser savaşı. Söz vardır ağulu aştır, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.

Düşmanımızı yenmek istiyorsak, tatlı dille ve güler yüzle muamele de bulunmalıyız. Bu bağlamda Rehberimiz Peygamberimiz ASM Efendimiz kötü çirkin sözün insanı Cehenneme götürdüğünü şöyle ifade etmektedir. İnsanları, Cehenneme yüz üstü düşürecek şey, dillerinden başkası değildir. Kim Allaha ve Ahiret gününe inanıyorsa, Ya hayır söylesin, ya da sussun. Evet, Allaha inanlar her zaman hayırlı işler yapmalı ve insanlara güler yüzle, tatlı sözle, yumuşaklıkla muamele etmelidir. Bu bir tebliğ metodu. Yine bu meyanda Peygamberimiz ASM Efendimiz: bir Hadisinde kendisiyle Cennette buluşmak isteyenlere şöyle seslenir; Biliniz ki siz de bana kavuşacaksınız. Buluşacağımız yer de Kevser havuzunun kenarıdır. Orada benimle buluşmak isteyenler, ellerini, dillerini günahlardan çeksinler. Diye müminleri en etkili bir tarzda uyarmaktadır. El yarası geçer, dil yarası geçmez.) Bu nedenle hiç kimseyi kötü sözle, çirkin kelamla incitmemeliyiz. Daima müsbet hareket etmeli, insanlara pozitif yaklaşmalıyız. Kuran-ı Kerim de Hz. Musa ve kardeşi Hz. Harun-u firavunu hak yola davet için gönderirken 'Gidin ona yumuşak sözlerine anlatın belki düşünüp kendine gelir' buyurmakta. Burada tebliğ edilecek yeryüzünün en azgın kişisidir. Ancak Cenab-ı Hakkın Rahman ismi celilinin umuma şamil olduğuna bu ayetle de şahit olmaktayız. Bu sebeple her yerde insanlara tatlı dille ve güler güzle hitap etmeliyiz.

CAHİT ÖZPINAR

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve usakhabergazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.