Sağlık

Çocuklarda Sürekli Karın Ağrısı Ciddiye Alınmalı!

Dr. Tufan Kutlu: “Her karın ağrısı psikolojik değildir, altta yatan ciddi hastalıklar olabilir”

Çocuklarda sıkça görülen tekrarlayan karın ağrılarının sadece psikolojik nedenlerle açıklanmasının yanıltıcı olabileceğine dikkat çeken Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Tufan Kutlu, önemli uyarılarda bulundu. Uzmanlara göre bu tür ağrılar, sadece geçici bir huzursuzluk değil; altta yatan ciddi sindirim sistemi hastalıklarının belirtisi olabilir.

Kutlu, okul çağındaki çocukların %10 ila %15’inde kronik karın ağrısı görüldüğünü belirtirken, bazı araştırmalarda bu oranın %40’a kadar çıktığını vurguladı. Karın ağrısının subjektif bir belirti olduğunu ancak Helicobacter pylori gibi enfeksiyonların bu ağrıların altında sıklıkla yatan etkenlerden biri olabileceğini ifade etti.

Helicobacter pylori Enfeksiyonu: Sessiz Tehlike

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada, açıklanamayan karın ağrısıyla başvuran çocukların %65’inde Helicobacter pylori enfeksiyonu saptandı. Bu bakteri, çocuklarda gastrit, ülser, duodenit gibi hastalıklara yol açabiliyor. Enfeksiyon bazen hiçbir belirti vermezken, ani bir mide kanamasıyla hastaneye başvurulara neden olabiliyor.

Kutlu, ailesinde ülser öyküsü olan, kronik hastalıkları bulunan veya uzun süreli ilaç kullanan çocuklarda bu enfeksiyonun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, özofajit, non-ülser dispepsi, kabızlık, laktoz intoleransı, barsak parazitleri ve hatta pankreatit gibi farklı sindirim hastalıklarının da kronik karın ağrısının nedeni olabileceğine dikkat çekti.

Karın Ağrısı Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir

Sindirim sistemi dışındaki bazı hastalıkların da çocuklarda karın ağrısıyla kendini gösterebileceğini vurgulayan Kutlu; zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, romatizmal hastalıklar, kan ve metabolik hastalıklar gibi birçok faktörün tanıda göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

“Her Karın Ağrısı Psikolojik Değildir”

1950’li yıllarda yapılan bazı araştırmalarda karın ağrısının çoğu zaman psikolojik kökenli olduğu düşünülse de, günümüzde yapılan ileri tetkikler birçok organik nedenin gözden kaçırıldığını ortaya koyuyor. Kutlu, “Çocuklarda karın ağrısını psikolojik olarak değerlendirmeden önce mutlaka kapsamlı bir tıbbi değerlendirme yapılmalı” diyerek aileleri uyardı.