Cenin pozisyonu, bebeğin anne karnındaki gibi dizlerin karın bölgesine kıvrılmış halini ifade eder. Bu pozisyon çocuklar ve yetişkinlerin kendilerini rahatlatmak istedikleri zamanlarda da tercih edilen bir uyuma şeklidir. Cenin pozisyonu, omurga, kollar ve bacaklar vücuda yakın çekilmiş olarak görülen biraz C şekline benzeyen pozisyondur. Bebeklerin anne karnındaki hareketleri sıklıkla değişse de bu duruş şekli çoğu zaman yaptıkları pozisyondur. Hamilelikte cenin pozisyonu genellikle bebeğin baş aşağı olduğu anlamına gelir. Ancak bebek cenin pozisyonunu bazen baş yukarıda veya yana dönük hâliyle de alabilir. Doğuma yaklaştıkça bu pozisyon önem arz etmektedir çünkü doğum için bebeğin en iyi pozisyona gelmesini sağlar. Doğumun daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Doğum sonrasında da bebeğin yine sık sık bu şekli aldığı gözlemlenir.

Cenin Pozisyonu Faydaları Nelerdir?

Cenin pozisyonunda yatmak birçok yetişkin insanın da uykularında en çok tercih ettiği pozisyondur. Bir kadının bu pozisyonda uyumasının erkeklerin bu şekilde uyuma ihtimallerinden iki kat daha fazla olduğu ifade edilir.

Cenin pozisyonunun sağladığı faydalar şöyle sıralanabilir:

Psikolojik olarak olumlu etkilerde bulunur, Uyku kalitesini yükseltir, Vücut ağrılarına iyi gelir, Bebeklerde motor gelişimi, büyüme ve gelişime destek olur, Bebeğin güvenlik duygusu kazanmasına yardımcı olur

Psikolojik olarak olumlu etkilerde bulunur Bazı araştırmalar, cenin pozisyonunda uyumanın psikolojik anlamı olarak; bu şekilde uyuyan insanların daha sıcak, arkadaş canlısı ve hassas olabileceklerini öne sürmüştür. Buna ek olarak aynı insanların etrafına koruyucu bir kalkan da çekebileceğini öne sürüyor.

Uyku kalitesini yükseltir

Sağlıkta devrim niteliğinde iş birliği: ‘Arayı Açmayalım’
Sağlıkta devrim niteliğinde iş birliği: ‘Arayı Açmayalım’
İçeriği Görüntüle

Araştırmalardan biri, bu pozisyonda uyuyan bireylerin daha rahat uyuduğunu ve uyku kalitelerinin yükseldiğini ifade etmiştir. Bireylerin bu pozisyondayken genellikle daha az hareket ettiği ve daha derin bir uyku süreci geçirdikleri ortaya çıkarılmıştır. Sırt üstü ya da karın üstü şekilde uyumaya göre cenin pozisyonunda uyumanın sırt ağrılarına daha iyi gelebileceği de düşünülmektedir. Özellikle preterm bebeklerin ağrılarını azaltmak ve bebeği sakinleştirmek için kullanılan cenin pozisyonu, nonfarmakolojik yani ilaçsız etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntemle ısı ve dokunsal uyarı sağlanarak bebeğin düzenleyici sistemlerin harekete geçtiği, dışsal kaynaklardan gelen ağrılı uyaranları engellediği ve ağrıyı azalttığı öne sürülür. Başka bir görüşte endoje, endorfin salınımına yol açarak ağrıyı yeniden düzenlediği ifade edilir.

Bebeklerde motor gelişimi, büyüme ve gelişime destek olur

Buna ek olarak cenin pozisyonu, bebeklerde motor gelişimi, büyüme ve gelişimi destekleme, uyku örüntüsünü geliştirme gibi faydaları olan bir pozisyondur. Araştırmalar bebeklerde cenin pozisyonunun işlem sonrasındaki ağlama süresini azaltmada da etkili olduğunu ortaya koymuştur. Psikolojik olarak ise pozisyona bağlı olarak bebeğin güvenlik duygusu kazanmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Özetle cenin pozisyonu, dokunsal uyarının sağladığı rahatlatıcı yönüyle ve bebeğin kendini koruyabileceği fizyolojik pozisyona geçmesini sağlayan bir yöntem olarak oldukça avantajlıdır.

Cenin Pozisyonu Nasıl Yapılır?

Bebeklerde cenin pozisyonu, omurganın kavisli, kollar ve bacakların vücuda yakın bir şekilde tutularak genel hâliyle C şeklini almasıdır. Yetişkinlerde de uyurken cenin pozisyonu buna benzerdir; baş göğse doğru eğik, kollar ve bacaklar vücudun ön kısmında katlanır vaziyette durur. Bazen eller başın altında duracak şekilde de bu pozisyon alınabilir. Bebekte cenin pozisyonu ise bebeğin kol ve bacaklarını el ile fleksiyonda tutarak, vücudunun orta hatta yakın kapalı pozisyona getirilmesiyle olur. Bu yöntem uygulanırken bebeğe lateral, supine ve prone gibi diğer gelişimsel pozisyonlar da verilebilir. Ağrılı uygulamalarda ihtiyaca göre farklı tutma yöntemlerinin uygulanabileceği ifade edilmiştir. Doğru pozisyon teknikleri ile bebeklerin kendi kendini iyileştirmesine olanak sağlanır. İleride oluşabilecek nörolojik gelişim problemleri de en az seviyeye düşürülmeye çalışılır. Cenin pozisyonu, bebeğin kendini anne karnında gibi hissetmesine ve kendini sakinleştirmesine olanak tanır. Aynı zamanda bu yöntemle birlikte bebeğin sürekli aynı pozisyonda kalması engellenerek kaslarda gelişebilecek şekil bozuklukları ve asimetriler önlenebilir.

Hamilelikte Cenin Pozisyonu Ne İşe Yarar?

Hamilelikte cenin pozisyonu ise doğum yaklaştıkça oldukça önemlidir. Bir fetüs birden fazla pozisyona girebilir ve bu pozisyonlardan bazıları doğum sırasında çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Fetüsün en sık önde geldiği pozisyon baş aşağı hâli iken ikinci en sık pozisyon ise makat kısmının önde gelmesidir. Bu iki pozisyon fetüsün anne karnındaki uzunlamasına duruşlarında görülür. Birden fazla versiyonları vardır.

Editör: Haber Merkezi