Hafta sonu da dahil olmak üzere tam mesai çalışan ekipler, hem dane kaybını hem de olası yangın risklerini en aza indirmek için sahada titizlikle denetim yapıyor. Tarım arazilerinde yapılan biçerdöver kontrollerinde; makinelerin teknik yeterliliği, hasat sırasında oluşan dane kayıplarının %2’yi geçmemesi, yangın riskine karşı biçerdöverlerde ikişer adet 6 kg'lık yangın söndürme tüpü bulundurulması ve köy muhtarlıkları ile biçerdöver sahiplerince su tankeri temini gibi birçok kriter titizlikle inceleniyor.
Öğle Saatlerinde Hasat ve Balya Yasak
Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu kararı doğrultusunda, sıcak hava koşulları ve rüzgarın etkisiyle artan yangın riski nedeniyle 12:00 – 15:00 saatleri arasında biçerdöverle hasat ve balya makinelerinin çalıştırılması yasaklandı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticilere şu önemli çağrıyı yaptı:
“Lütfen hasat ve balya işlemlerini sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde gerçekleştirelim. Tarlalara sigara izmariti atmayalım, açık alanda ateş yakmayalım, çöp ve yanıcı madde bırakmayalım. Unutmayalım ki küçük bir ihmal, büyük yangınlara yol açabilir.”
Küçük Önlemlerle Büyük Felaketler Önlenebilir
Tarım alanlarında oluşabilecek yangınlar, yalnızca mahsulü değil, toprağı, ormanı ve geleceğimizi tehdit ediyor. Uzmanlar, yangınlara karşı alınacak basit ama etkili önlemlerle bu tür felaketlerin kolaylıkla engellenebileceğini vurguluyor.