Uşak Belediyesi Kent Belleği Projesi Sorumlusu ve Uşak Araştırmaları Derneği Başkanı Ömer Aşcı, 1. Dünya Savaşı yıllarına uzanan özel bir hatırayı kamuoyuyla paylaştı. Çanakkale Savaşı’na sevk edilen bir Osmanlı subayı olan İ. Hakkı Sunata’nın 11 Temmuz 1915 tarihli yolculuğunda Uşak Kazası’nda verdiği molaya dair kaleme aldığı gözlemler, kentin savaş yıllarındaki sosyal ve ekonomik yapısını günümüze taşıyor.

"Uşak’ta yemekler ucuz ve lezzetliydi"

Uşak’ta Otomobil Takla Attı: 1 Kişi Yaralandı!
Uşak’ta Otomobil Takla Attı: 1 Kişi Yaralandı!
İçeriği Görüntüle

İ. Hakkı Sunata’nın anılarında, 35. Alay, 6. Bölük, 2. Tabur, 3. Takım Komutanı olarak 10 Temmuz’da trenle yola çıkıp İzmir, Manisa, Afyon ve Eskişehir üzerinden İstanbul’a, oradan da Çanakkale cephesine gitmek üzere hareket ettiği belirtiliyor. 11 Temmuz 1915 günü, askeri tren Uşak’a ulaştığında, burada verilen öğle yemeği molası sırasında yaşadıkları ise dikkat çekici detaylarla aktarılıyor.

Sunata, Uşak’a dair şu ifadeleri kaleme almıştı: “Kasabaya gidip bir aşçı dükkânında karnımızı doyurduk. Yemekler hem ucuz hem de lezzetliydi. Acaba burası yayla hayvanı mı yetiştiriyor da ondan mı? Çarşı bana bakımlı ve temiz göründü. Esnafı zengin, dükkânları malla dolu. Bir saat zarfında Uşak bu kadar görülür.”

Yakacak kömür yerine çam kütüğü

Sunata’nın hatıralarında, dönemin ekonomik zorlukları da dikkat çekiyor. Lokomotiflerin yakıt sıkıntısı nedeniyle çam odunuyla çalıştırıldığı, rampalarda trenin yavaşladığı, askerlerin treni iterek yardım ettiği anlatılıyor. Bu sahneler, sadece bir tren yolculuğunu değil, aynı zamanda savaşın lojistik zorluklarını da gözler önüne seriyor.

Ömer Aşcı, bu tarihi tanıklığın Uşak’ın kent belleği açısından kıymetli bir kaynak olduğunu belirterek, “Çanakkale’ye giden bir askerin ağzından o günün Uşak’ı ile ilgili yapılan bu tespitler hem şehrimizin geçmişini hem de dönemin sosyal dokusunu aydınlatıyor. Esnafı, yemek kültürü ve şehir düzeniyle Uşak’ın 1915’te bile kendine has bir kimliği vardı” dedi.

Muhabir: Gülcan Aydoğdulu