İl merkezine bağlı Kayaağıl Köyü sınırlarındaki İtecik Dağı'nın 1200 metre yüksekliğindeki zirvesinde doğallığından hiçbir şey kaybetmeden açan bu efsanevi lale, hem görenleri hayran bırakıyor hem de Uşak'ı tabiat turizminde öne çıkarıyor. Yalnızca Uşak'ta doğal olarak yetişen İtecik Lalesi, halk arasında "Top Lalesi" olarak da biliniyor. 500 metrekarelik kayalık alanda yetişen bu zarif çiçek, her yıl sadece 10-15 günlüğüne görülebiliyor.
KURTULUŞ SAVAŞI'NIN KANLI EFSANESİ
Köylüler, bu özel bitkiyle ilgili kuşaktan kuşağa aktardıkları bir efsaneyi de yaşatıyor: Kurtuluş Savaşı'nda yaralanan ve İtecik Tepesi'’nde şehit olan bir askerin kanının toprağa karışmasıyla bu çiçeklerin ortaya çıktığına inanılıyor. İtecik Lalesi’nin sadece bu sınırlı alanda yetişmesi, halk arasındaki bu hüznü içeren efsaneyi daha da anlamlı hale getiriyor.
ZİYARETÇİLERE DOĞA VE TARİH BİRARADA SUNULUYOR
İtecik Lalesi'nin bulunduğu alan, sadece botanik meraklıları için değil; tarih, doğa ve fotoğraf tutkunları için de benzersiz bir güzergah. Lalenin açtığı alanlardan Uşak’ın panoramik manzarası da izlenebiliyor.
LÂLEYE DOKUNMAYIN, CEZASI 244 BİN TL
İtecik Lalesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış durumda. Endemik bir tür olan bu bitkiyi koparmak ise ciddi yasal yaptırımlara neden oluyor. 2025 yılı itibariyle İtecik Lalesi'ni koparmaya kalkışanlara 244 bin TL idari para cezası uygulanıyor.
YAKINDA KIRMIZI ŞÖLEN BAŞLIYOR
Uzmanlar, hava koşullarına bağlı olarak bu yıl İtecik Lalesi’nin mayıs ayı ortalarından itibaren görülebileceğini belirtiyor. Uşak’ın doğal ve tarihi mirasına tanıklık etmek isteyen herkesi, bu benzersiz görsel şöleni yerinde görmeye davet ediyor.