Yumurta ile hazırlanan çeşitli tarifleri farklı kültürlerde görmek mümkün. Ancak lezzetli bir yemek olarak hazırlanmış yumurta tarifleri yeterince yaygın değil. Uşak’ın en önemli yemeklerinden biri olan yumurta sızdırması ise klasik kahvaltılara renk katacak benzersiz bir deneyim olmayı başarıyor. Kendine ait farklı lezzetiyle yalnızca kahvaltılarda değil akşam yemeklerinde bile tercih ediliyor. Bu lezzetin hazırlanması için genişçe bir kapta su kaynatılıyor ve ardından kaynayan suyun içerisine yumurta kırılıyor. Yalnızca birkaç dakika içerisinde kaynar suda haşlanan kırılmış yumurtalar kevgir yardımıyla alınarak süzülüyor ve ardından servis kabına yerleştiriliyor. Üzerine taze yoğurt ilave ediliyor ve ardından salça ve yağ tavada pişirilerek yoğurdun üzerinde gezdiriliyor. Doyurucu ve besleyici olmasının yanı sıra kesinlikle lezzetli bir seçenek olması sebebiyle de tercih edilen yumurta sızdırması yöre halkı tarafından en çok tercih edilen yemeklerden biri. Hızlı bir şekilde hazırlanıyor olması ve farklı hazırlanışıyla ziyaretçilerin tercih sebebi oluyor.
Yumurta Sızdırması Tarifi
Malzemeler:
6 adet yumurta
1 kg. taze yoğurt
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ.
Genişçe bir kapta kaymakta olan olan suya yumurtalar kırılır. Yumurtalar kaynar, su da haşlanır. Haşlanan yumurtalar, kevgir yardımı ile alınarak suya süzülür. Servis kabına konan haşlanmış yumurtalar, bıçakla parçalanır. Üzerine taze yoğurt ilave edilir. Bilahere servise yakın, salça ve yağ ile tavada pişirilerek elde edilen sos yoğurtlu yumurta, üzerine dökülerek servis yapılır. Bu yemek acil hallerde, yakın akraba ve komşu vefatında ölü yerine (erene) giderken çabuk hazırlanabilen bir yemek çeşididir.




