Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin kırmızı et üretim tahminlerini açıkladı. Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması verilerine dayalı hesaplamalara göre, kırmızı et üretiminde sert bir düşüş yaşandı. 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan toplam üretim, 2024’te %11,7’lik kayıpla 2 milyon 105 bin 895 tona geriledi.

Sığır ve Koyun Etinde de Düşüş Var

Yaşlanan Türkiye: Riskler, Kırılganlıklar ve Politika Gereksinimleri
Yaşlanan Türkiye: Riskler, Kırılganlıklar ve Politika Gereksinimleri
İçeriği Görüntüle

2024 yılı verilerine göre; Sığır eti üretimi, %11,2 azalışla 1 milyon 483 bin 42 ton, Koyun eti üretimi, %10,5 düşüşle 509 bin 539 ton, Keçi eti üretimi, %22,8'lik sert kayıpla 99 bin 532 ton, Manda eti üretimi ise %10,4 azalarak 13 bin 781 ton olarak gerçekleşti.

Son 10 Yılda Üretim Neredeyse İkiye Katlandı, Ancak 2024'te Geriledi

2015 yılında toplam kırmızı et üretimi 1 milyon 187 bin 18 ton iken, 2024 yılında bu rakam 2 milyon 105 bin 895 tona yükseldi. Ancak 2023’e göre yaşanan düşüş, son yılların en dikkat çekici gerilemesi olarak kayıtlara geçti.

Sığır Eti Üretimi Oran Bazında Artışta, Ancak Miktar Azaldı

2023 yılında kırmızı et üretiminin; %70,1’i sığır eti, %23,9’u koyun eti, %5,4’ü keçi eti, %0,6’sı manda eti iken, 2024’te bu oranlar: %70,4 sığır, %24,2 koyun, %4,7 keçi, %0,7 manda eti olarak değişti. Oran bazında sığır ve manda etinin toplam üretimdeki payı artarken, miktar bazında her kalemde düşüş yaşandı.

Kaynak: TÜİK