Manşet

Uşak’ın Yöresel Lezzeti ‘Ebem Köftesi’

Uşak’ın yöresel lezzetlerinden biri olan ‘Ebem Köftesi’ deneyenleri mest ediyor.

Uşak’ın yöresel lezzetlerinden biri olan ebem köftesi, klasik köftelere benzer olsa da içerisine ilave edilen baharatlar sayesinde daha farklı bir lezzete sahip oluyor. Bölge halkı tarafından en çok tercih edilen köfte yemeklerinden biri olmayı başarmış bir lezzettir. Dana kıyması ile hazırlanan ebem köftesinin içerisine karabiber, pul biber, kimyon, tuz ve karbonat gibi baharatlar ilave ediliyor. Maydanoz ve kuru soğanın da ilave edilmesiyle şekil veriliyor ve ardından yağda kızartılıyor. Yöre halkının akşam yemeklerinde en sevdiği seçeneklerden biri olan ancak esnaf lokantalarında da kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzet, 7’den 70’e herkes tarafından yoğun bir ilgi görüyor.

Ebem Köftesi (Uşak Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler

Yarım kg dana kıyması, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pulbiber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 2 büyük baş kuru soğan, 1 tatlı kaşığı karbonat, yeşil nane, maydanoz, aldığı kadar un (Ele yapışmayacak). Kızartmak İçin: Çiçek yağ.

Ebem Köftesi (Uşak Yöresel) Tarifi Nasıl Yapılır?

Soğanı rendeleyip maydanozla naneyi kıydıktan sonra bir kapta hepsini iyice harmanlayıp yoğurup avuç içi şeklinde şekiller veriyoruz. Şekil verdiğimiz yere un serpelim devamlı sonrasında ise kızartıyoruz. Hamburger köftesi gibi renk aldığı zaman piştiğini anlıyoruz. Bu tarif Uşak yöresinde piştikten sonra ayrı bir kaba yine tuz ve karabiber koyup onlara köfte banılarak yenir. Günümüzde ise ketçap mayonez yoğurt acı sos ranch sos hardal sos sade tercih size bağlı istediğinize banıp yiyebilirsiniz. Ayrıca okula giden çocuklarınıza da ekmek arasına yeşilliklerle beraber koyup çantalarına öğün olarak koyabilirsiniz.