Manşet

UŞAK TARIM ORMAN’DA HAFTA SONU MESAİSİ

Uşak Tarım ve Orman İl Müdürü Serkan Bilir ve Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdür Vekili Ali Yaman hafta sonu mesaisinde Elmacık ve Hocalar köylerini ziyaret etti.

Uşak Tarım ve Orman İl Müdürü Serkan Bilir ve Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdür Vekili Ali Yaman üreticilerimize tarımsal üretim planlaması, sözleşmeli üretim ve Bakanlık desteklemeleri hakkında bilgi verdi. Uşak Tarım ve Orman İl Müdürü Serkan Bilir, tarım arazilerinde incelemelerde bulunarak hayvancılık işletmelerini ziyaret ederek üreticilerimize hastalıktan ari işletmelerin önemini anlattı. Bilir, “Hastalıktan ari işletmelerin, bakanlık tarafından yayınlanmış hayvan sağlığı ve hijyen kurallarını yerine getirmiş, yine bakanlık tarafından belirli periyotlarda denetlemeye tabi tutulan özel işletmeler olduğunu söyledi.

Köy ziyaretlerinde üreticilere tarımsal üretim planlaması, sözleşmeli üretim ve Bakanlık desteklemeleri hakkında bilgiler verildiğini belirten yetkililer, “Ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi beklenmektedir. Stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi ve yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması, hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır. Böylece üreticimizi koruyup güçlendirirken, tüketicimizin de artan refahtan pay almasını sağlayacağız” dediler.

Sözleşmeli (tarım) üretim modeli hakkında üreticilere bilgi aktaran Uşak Tarım Orman İl Müdürlüğü yetkilileri şunları söyledi:

“Sözleşmeli üretim firmalar ve üreticiler arasında ürünün ekim- dikim zamanında veya çiftçinin belirli bir ekiliş alanı ve üretimi gerçekleştirme sorumluluğunu yüklemesine karşın, firmaların da elde edilecek ürünü belirli şartlarda garantili almasına dayalı üretim ve pazarlama şeklidir.”