Çiğ et hijyeni, saklama koşulları ve pişirme yöntemleri hakkında yapılan bilgilendirmeler, özellikle yaz aylarında artan gıda zehirlenmesi riskine karşı hayati önem taşıyor.
Çiğ Etle Temas Ettikten Sonra Ellerinizi 20 Saniye Yıkayın
Bakanlık, çiğ etle temas eden kesme tahtası ve bıçakların, diğer gıdalar için kullanılmadan önce mutlaka su ve bulaşık deterjanıyla iyice yıkanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çiğ ete dokunduktan sonra ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanması gerektiği hatırlatıldı. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak adına, kapalı ortamların sık sık havalandırılması da öneriler arasında yer aldı.
Etleri Oda Sıcaklığında Bekletmeyin, Doğru Saklama Hayati Önem Taşıyor
Kurban etlerinin uygun koşullarda saklanmasının önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, çiğ etlerin oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemesi gerektiğini belirtti. Etler, porsiyonlara ayrılarak buzdolabı poşeti veya yağlı kağıt içinde:
-
Buzlukta (-2°C) birkaç hafta,
-
Derin dondurucuda (-18°C) ise birkaç ay saklanabiliyor.
Sağlıklı Pişirme Yöntemleri: Haşlama ve Izgarayı Tercih Edin
Etin sağlıklı pişirilmesi için kızartma yönteminden kaçınılması gerektiğine vurgu yapıldı. Bunun yerine haşlama ve ızgara gibi daha az yağlı yöntemler tercih edilmeli. Fazla yağ eklemekten kaçınılması da sindirim sisteminin korunması açısından önem taşıyor.