İlimizde aktarlık yapan Can baharat sahibi Erhan Yıldız’a Karabaş otunun faydalarını sorduk, aktar Erhan Yıldız bitkinin faydalarını anlata anlata bitiremedi. Erhan Yıldız’ın aktarımlarını bizde sizlere aktarıyoruz.
‘’Karabaş otu, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişen ballıbabagiller ailesine ait bir bitki türü olarak bilinir. Özellikle ilkbahar mevsiminde pembe ya da mor çiçekler açan karabaş otu, sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Tüm artrid rahatsızlıkları, fibromiyalji, sarkoidoz, ankilozan spondilit gibi iltihaplı doku ve eklem şikayetlerinde tedavi terkiplerinin neredeyse tümüne girer. Karabaş, mercanköşk, ardıç tohumu ve tıbbi zerdeçal karışımı çay 13 dk demlenir, günde 2 fincan aç veya mideniz hassas ise 3 fincan tok karna içilir iltihabı yakar kurutur.
İlerlemiş solunum sistemi rahatsızlıklarında; bronşit, astım, geniz akıntısı, rinit türevleri, farenjit, larenjit, anjin, tonsilit, bronşiyolit, amfizem, koah, tüberküloz tedavisinde yıllardır gerek sirkesi gerek çayı, gerekse ballı macunu kullanılmıştır.
Depresyon, kaygı, anksiyete ve bunlara bağlı şikayet türevlerinin, uykusuzluğun tedavisinde çay olarak tüketimi önerilir. Beyin süpürgesi denmesinin sebebi, beyindeki sis ve dikkat dağınıklığı durumlarında tedavi edici olmasıdır.
Safra, böbrek ve karaciğer iltihaplarında; iç organ yaralarının iyileşmesinde, mide içi mukozalı yara oluşumunda ve vücuttaki ödem birikimine şifadır.
Koroner ve periferik damar hastalıklarında damarlara elastikiyet ve kan hücrelerine akışkanlık kazandırır. Karabaş ve ardıç tohumu çayı günde 2 fincan aç karna içilir. Bu terkip keten tohumu yağı ve akgünlük sakızıyla tamamlanır.
Kolestrol, damarlarda tıkanıklık, dolaşım sistemi iltihapları ve trigliserit yüksekliği şikayetlerinde karabaş, funda yaprağı, kuşburnu çayı günde 2 fincan aç karna içilir. Kişniş ve devedikeni tohumu sabah aç karna havanda ezilerek birer çay kaşığı yutulur.’’