tinfishgaslamp.com abusidiqu.com lapalmroyalbeachhotel.com

bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler 2023 https://playdotjs.com/

whatsapp

ULUBEY İNAY MAĞARALARI

Manşet 19.04.2024 - 00:05, Güncelleme: 18.04.2024 - 14:25 443 kez okundu.
 

ULUBEY İNAY MAĞARALARI

İnay ve çevresi çok eski çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Köyde halen ayakta olan büyükçe bir mağara ve aynı çevrede küçük mağara yıkıntıları vardır. Ancak bunların ne zaman yapıldığı ve yerleşim amacıyla kullanılıp kullanılmadığı bilinmemektedir.
Selma Uçan’ın kaleminden Ulubey İnay Mağaraları; Mağaranın girişi hilale benzetilerek, İN-AY denildiği ve İnay’ın adının buradan geldiği söyleniyor. Tarihte buranın isminin İNAİS olduğu söylenmektedir. Kireçtaşından oluşan kaya oyularak mağara haline getirilmiş, geniş bir giriş kapısı vardır. İçerisi yuvarlak daire şeklinde bir sisteme göre oyulmuş, orta yerinde bir kalın sayılabilecek dikme bırakılmıştır. Zamanla dikmenin altı kopmuş, sonradan taş ve çamurla yeni bir destek yapılmıştır. Mağaranın alta doğru biraz daha derin olduğu söylenmektedir. Mağaranın içinde yatak yerlerini andıran sekiler vardır. İnay Ticari yol olduğu için gelip geçen yörükler burada konakladığı, sekiler de yatıp hayvanlarını da mağaranın ortasında yatırdıkları söylenmektedir. Kervansaray’da bu ihtiyaçtan yapılmış mağara yine kullanılmaya devam etmiştir.  
İnay ve çevresi çok eski çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Köyde halen ayakta olan büyükçe bir mağara ve aynı çevrede küçük mağara yıkıntıları vardır. Ancak bunların ne zaman yapıldığı ve yerleşim amacıyla kullanılıp kullanılmadığı bilinmemektedir.

Selma Uçan’ın kaleminden Ulubey İnay Mağaraları;

Mağaranın girişi hilale benzetilerek, İN-AY denildiği ve İnay’ın adının buradan geldiği söyleniyor. Tarihte buranın isminin İNAİS olduğu söylenmektedir. Kireçtaşından oluşan kaya oyularak mağara haline getirilmiş, geniş bir giriş kapısı vardır. İçerisi yuvarlak daire şeklinde bir sisteme göre oyulmuş, orta yerinde bir kalın sayılabilecek dikme bırakılmıştır. Zamanla dikmenin altı kopmuş, sonradan taş ve çamurla yeni bir destek yapılmıştır. Mağaranın alta doğru biraz daha derin olduğu söylenmektedir. Mağaranın içinde yatak yerlerini andıran sekiler vardır. İnay Ticari yol olduğu için gelip geçen yörükler burada konakladığı, sekiler de yatıp hayvanlarını da mağaranın ortasında yatırdıkları söylenmektedir. Kervansaray’da bu ihtiyaçtan yapılmış mağara yine kullanılmaya devam etmiştir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve usakhabergazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.