tinfishgaslamp.com abusidiqu.com lapalmroyalbeachhotel.com

bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler 2023 https://playdotjs.com/

whatsapp

Eski Uşak'tan tarihi bir Hüsnü Kazım Özler fotoğrafı

Manşet 18.04.2024 - 00:05, Güncelleme: 18.04.2024 - 11:22 849 kez okundu.
 

Eski Uşak'tan tarihi bir Hüsnü Kazım Özler fotoğrafı

Sosyal medya hesabından Uşak’a ait tarihi değerler taşıyan eski fotoğraflar paylaşan Haldun Temel Ersan, Hüsnü Kazım Özler’in çekmiş olduğu eski fotoğrafı yayımlayıp yorumladı.
Bugün artık yıkılıp yerlerine beton binalar yapıldığı için tarihe karışan Acemler Hamamı, Buğdaylı camii ve medresesi ile ilgili bilgileri ancak Uşak'la ilgili kitaplardan bulabiliyoruz diyen Haldun Temel Ersan’ın yorumunda şunlardan bahsetti. “Uşak Tarihi, 1971 kitabını yazan Haşim Tümer'in anlatımıyla bu iki eser hakkındaki bilgiler şöyledir; Acemler Hamamı 1894 yangınından sonra yapılmıştır.70 senelik bir tarihi vardır. Bu hamamın ve Çakaloz Camiinin yerlerini Acemoğlu Nafiz Bey bağış suretiyle Sabah Mahallesi Şirketi Hayriyesi emrine vermiştir. Hamam yapıldıktan sonra ilk isticar edeni (kiralayan) Acemler ailesinden Neşet bey olduğu için Acemler Hamamı diye isim almıştır. Sabah Mahallesi Şirketi Hayriyesinin çarşı içinde 20 dükkanı, 250 dönüm tarlası ve hükümet konağı önündeki heykelin bulunduğu yerde geniş bir kiremithanesi vardı. Şirket iki defa yangın gören Çakaloz camiini bir defasında yeniden inşa yaptırıp diğerinde esaslıca tamir ettirmiştir. Sabah mahallesinin suyunu getirtmiş, birde bu hamamı yaptırmıştır. Vakıf mallarını tasviye eden kanundan sonra bu hamam belediyeye kalmıştır. Belediye reisi Rıza Salıcı zamanında esaslı ilavelerle tamir ettirilerek ve ayrıca bir de yüzme havuzu yaptırılarak hamama daha işlek bir özellik verilmiş, sonra meclis kararı ile şahıslara satılmıştır. Buğdaylı Camii ve medresesi kısmen Ziraat Bankasının bulunduğu yere, kısmen yol üstüne düşen bir medrese ve mahalle camii idi. Uşak'ta çift şerefeli ilk cami bu idi. Buğdaylıoğlu ailesinin şahsi eserleridir." Fotoğrafta önde görülen eski adı Acemler Hamamı olan Havuzlu Hamam, arka tarafta görülen Buğdaylı medresesi ve Camii’dir.”  
Sosyal medya hesabından Uşak’a ait tarihi değerler taşıyan eski fotoğraflar paylaşan Haldun Temel Ersan, Hüsnü Kazım Özler’in çekmiş olduğu eski fotoğrafı yayımlayıp yorumladı.

Bugün artık yıkılıp yerlerine beton binalar yapıldığı için tarihe karışan Acemler Hamamı, Buğdaylı camii ve medresesi ile ilgili bilgileri ancak Uşak'la ilgili kitaplardan bulabiliyoruz diyen Haldun Temel Ersan’ın yorumunda şunlardan bahsetti.

Uşak Tarihi, 1971 kitabını yazan Haşim Tümer'in anlatımıyla bu iki eser hakkındaki bilgiler şöyledir;

Acemler Hamamı 1894 yangınından sonra yapılmıştır.70 senelik bir tarihi vardır. Bu hamamın ve Çakaloz Camiinin yerlerini Acemoğlu Nafiz Bey bağış suretiyle Sabah Mahallesi Şirketi Hayriyesi emrine vermiştir. Hamam yapıldıktan sonra ilk isticar edeni (kiralayan) Acemler ailesinden Neşet bey olduğu için Acemler Hamamı diye isim almıştır. Sabah Mahallesi Şirketi Hayriyesinin çarşı içinde 20 dükkanı, 250 dönüm tarlası ve hükümet konağı önündeki heykelin bulunduğu yerde geniş bir kiremithanesi vardı. Şirket iki defa yangın gören Çakaloz camiini bir defasında yeniden inşa yaptırıp diğerinde esaslıca tamir ettirmiştir.

Sabah mahallesinin suyunu getirtmiş, birde bu hamamı yaptırmıştır. Vakıf mallarını tasviye eden kanundan sonra bu hamam belediyeye kalmıştır. Belediye reisi Rıza Salıcı zamanında esaslı ilavelerle tamir ettirilerek ve ayrıca bir de yüzme havuzu yaptırılarak hamama daha işlek bir özellik verilmiş, sonra meclis kararı ile şahıslara satılmıştır. Buğdaylı Camii ve medresesi kısmen Ziraat Bankasının bulunduğu yere, kısmen yol üstüne düşen bir medrese ve mahalle camii idi. Uşak'ta çift şerefeli ilk cami bu idi. Buğdaylıoğlu ailesinin şahsi eserleridir."

Fotoğrafta önde görülen eski adı Acemler Hamamı olan Havuzlu Hamam, arka tarafta görülen Buğdaylı medresesi ve Camii’dir.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve usakhabergazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.