tinfishgaslamp.com abusidiqu.com lapalmroyalbeachhotel.com

bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler 2023 https://playdotjs.com/

whatsapp

E- DEVLET, E- EZİYET OLMASIN

Köşe Yazarları 29.10.2020 - 16:46, Güncelleme: 29.10.2020 - 16:46 1474+ kez okundu.
 

E- DEVLET, E- EZİYET OLMASIN

E- DEVLET, E- EZİYET OLMASIN Bu yıl, E- fatura, E- deftere geçiyoruz. Çağımıza uygun bir düzenleme. Bütün Kayıtlı ekonomilerin çağımızın hızına ve işletmelerin izlenebilirliği için gerekli bir uygulama olmuştur. Ama bu, konu ile ilgili ve bilgili olan sivil toplum kuruluşlarından her hangi bir bilgi istenilmiş midir? Veya ilgili ve bilgili olan Sivil toplum kuruluşları tarafından, bu kurumlara, kanun yapıcılara konu ile ilgili gerekli uyarı ve tavsiyelerde bulunmuşlar mıdır? Bunu şunun için soruyorum, E- devle, E- eziyete dönüşmemesi gerekir. Hem devlet, hem de reel sektör bundan olumsuz etkilenmemelidir. Ekonomide yenilikler gereklidir. Yeniliklere karsı durmak akıllıca değildir. Değişime uymalı. Ama yenilikler ihtiyaçlardan doğmalı. Doğru ihtiyaçları bulmak içinse doğru doğru ihtiyaç analizi yapılmalıdır. Önce E devlet de her kurum kendi alt yapısını oluşturdu. Bu uygulamaların daha sorunsuz olması için E-devletin vatandaşlık nosundan yürütülmesine karar verildi. Ama bir belgenin verilmesi için gerekli olan belgeler için vatandaşlar kurum, kurum gezdirildi. Oysa İhtiyaç duyulan bir belge ve belgeler zincirinde müracaatçı vatandaşlar kurum, kurum gezdirilmek yerine bu kurumların belgeleri tek yerden verile bilmelidir. E- devletten, kurumlara, E- devlet şifresi verilerek işletmelerin ve vatandaşların ihtiyaç duyduğu bu belgeleri E- devletten almaları sağlanmalıdır. Bu konu ilçe veya küçük il bazında değil sanayi ve ticaretin kalbinin attığı metropollere göre düşünülmelidir. Bu günkü bu uygulamalar ile vatandaşımıza ne kadar zaman kaybı ve şehir trafiğine ne kadar olumsuz katkı verdiğimizi mutlaka düşünmemiz lazım. Üyesi olmak istediğimiz Avrupa Birliği veya başka bir yerden alınan bu tip düzenlemeler, o, ülkelerin ticaret yapısı ve geçmişine göre uygun olabilir ama ülkemizin ticari geçmişi ve bu günkü sorunlarına çözüm bulup bulmadığına bakılarak düzenlemeler yapılmalıdır. Örneğin E- defter ve E- faturaya geçiş kayıt dışı ekonomiyi önlemek için özlenen bir uygulamadır. Ancak ülkemizde henüz tam olarak belge düzeninin oturtturulamamış olması nedeni ile sağlıklı bir muhasebe tutulması mümkün değildir. Girdilerin kayıt altına alınmadığı bir muhasebede çıktıların doğru kayıtlanması da sağlıklı olmayacaktır. Maalesef Sağlıklı muhasebe olmadan da, sağlıklı ekonomi olmaz. Kayıt dışı ekonominin desteklendiği bir ekonomiden aniden, kayıtlı ekonomiye geçiş, ekonomik durgunluk ve daha fazla naylon faturaya sebebiyet vermemelidir. Sağlıklı ve Mutlu günlerde buluşmak dileğim ile. Azmi YILANCI OĞLU

E- DEVLET, E- EZİYET OLMASIN


Bu yıl, E- fatura, E- deftere geçiyoruz. Çağımıza uygun bir düzenleme. Bütün Kayıtlı ekonomilerin çağımızın hızına ve işletmelerin izlenebilirliği için gerekli bir uygulama olmuştur. Ama bu, konu ile ilgili ve bilgili olan sivil toplum kuruluşlarından her hangi bir bilgi istenilmiş midir? Veya ilgili ve bilgili olan Sivil toplum kuruluşları tarafından, bu kurumlara, kanun yapıcılara konu ile ilgili gerekli uyarı ve tavsiyelerde bulunmuşlar mıdır? Bunu şunun için soruyorum, E- devle, E- eziyete dönüşmemesi gerekir. Hem devlet, hem de reel sektör bundan olumsuz etkilenmemelidir. Ekonomide yenilikler gereklidir. Yeniliklere karsı durmak akıllıca değildir. Değişime uymalı. Ama yenilikler ihtiyaçlardan doğmalı. Doğru ihtiyaçları bulmak içinse doğru doğru ihtiyaç analizi yapılmalıdır. Önce E devlet de her kurum kendi alt yapısını oluşturdu. Bu uygulamaların daha sorunsuz olması için E-devletin vatandaşlık nosundan yürütülmesine karar verildi. Ama bir belgenin verilmesi için gerekli olan belgeler için vatandaşlar kurum, kurum gezdirildi. Oysa İhtiyaç duyulan bir belge ve belgeler zincirinde müracaatçı vatandaşlar kurum, kurum gezdirilmek yerine bu kurumların belgeleri tek yerden verile bilmelidir. E- devletten, kurumlara, E- devlet şifresi verilerek işletmelerin ve vatandaşların ihtiyaç duyduğu bu belgeleri E- devletten almaları sağlanmalıdır. Bu konu ilçe veya küçük il bazında değil sanayi ve ticaretin kalbinin attığı metropollere göre düşünülmelidir. Bu günkü bu uygulamalar ile vatandaşımıza ne kadar zaman kaybı ve şehir trafiğine ne kadar olumsuz katkı verdiğimizi mutlaka düşünmemiz lazım. Üyesi olmak istediğimiz Avrupa Birliği veya başka bir yerden alınan bu tip düzenlemeler, o, ülkelerin ticaret yapısı ve geçmişine göre uygun olabilir ama ülkemizin ticari geçmişi ve bu günkü sorunlarına çözüm bulup bulmadığına bakılarak düzenlemeler yapılmalıdır. Örneğin E- defter ve E- faturaya geçiş kayıt dışı ekonomiyi önlemek için özlenen bir uygulamadır. Ancak ülkemizde henüz tam olarak belge düzeninin oturtturulamamış olması nedeni ile sağlıklı bir muhasebe tutulması mümkün değildir. Girdilerin kayıt altına alınmadığı bir muhasebede çıktıların doğru kayıtlanması da sağlıklı olmayacaktır. Maalesef Sağlıklı muhasebe olmadan da, sağlıklı ekonomi olmaz. Kayıt dışı ekonominin desteklendiği bir ekonomiden aniden, kayıtlı ekonomiye geçiş, ekonomik durgunluk ve daha fazla naylon faturaya sebebiyet vermemelidir. Sağlıklı ve Mutlu günlerde buluşmak dileğim ile.


Azmi YILANCI OĞLU

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve usakhabergazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.