Avrupa’da tarımsal üretimde birinci sırada bulunan Türkiye, “dünyanın gıda ambarı” olma iddiasını da sürdürüyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu iş birliğiyle düzenlenen “Tarım ve Gıda İhracatında Gelecek Vizyonu Paneli”, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda geniş katılımla gerçekleştirildi. Panelde, tarım ve gıda ihracatında güçlü yarınlar için ortak akıl oluşturuldu.
Tarım diplomasisi ve iklim değişikliğinin etkisi
Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aykut Gül, kurulun çözüm önerilerini doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na sunma yetkisine sahip olduğunu belirterek, “Tarım diplomasisi Türkiye’nin küresel entegrasyonu ve bölgesel güç olma hedefleri açısından kritik” dedi. Gül, iklim değişikliği ve su yönetiminin sektör için en büyük risklerden biri olduğuna dikkat çekti.
Meyve-sebze ihracatında hedef 10 milyar dolar
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında Türkiye’de 61 milyon ton meyve-sebze üretildiğini hatırlatarak, 4,2 milyon tonluk ihracat yapıldığını aktardı. Gıda kayıplarının %20’yi bulduğunu belirten Uçak, gerekli önlemlerle 2030 yılında yaş meyve sebze ihracatını 10 milyar dolara çıkarabileceklerini söyledi.
Katma değerli ürünler öncelik olacak
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, sürdürülebilir tarım, kalıntısız üretim ve izlenebilirliğin yeni dönem ihracat vizyonunun merkezinde olduğunu vurguladı. “Hedefimiz sadece ihracatı artırmak değil, Türkiye’yi güvenilir tedarikçi ve marka ülke haline getirmek” diye konuştu.
Hububat, bakliyat ve gıda ürünlerinde dönüşüm
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ocak-Ağustos 2025 döneminde 773 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ve yılı 1 milyar doların üzerinde kapatmayı öngördüklerini açıkladı. Öztürk, sadece hammadde değil; makarna, bulgur, paketli bakliyat, bisküvi ve çikolata gibi katma değerli ürünlere odaklanılması gerektiğini vurguladı.
Su ürünleri ve hayvansal mamullerde iddialı hedef
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, 2025 sonunda 4,1 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini belirtti. Uzun vadede 2040 için 10 milyar dolar ihracat öngörüsünde bulunan Girit, Türkiye’nin alabalık, Türk somonu, çipura ve levrek ihracatında dünya lideri olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye, süt üretiminde ilk 10’da, yumurta ihracatında ise ilk 5’te yer alıyor.
Sürdürülebilirlik artık şart
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, üretim kararlarının artık su kaynakları gözetilerek alınacağını belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu ise tarımın gelecek nesillere bırakılacak en önemli emanet olduğunu vurguladı. Panelde ayrıca akademisyenler ve sektör temsilcileri, Türk tarım ve gıda ihracatında ortak vizyon için sürdürülebilirlik, verimlilik ve tarım diplomasisinin öncelikli alanlar olduğunun altını çizdi. (Kaynak: EİB)