Türkiye genelinde 81 il ve 973 ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen açıklamada, kadın hakları mücadelesinin önemi vurgulandı ve kadınların toplumdaki haklarını savunmaya devam edecekleri ifade edildi. Cumhuriyet Halk Partisi Uşak Kadın Kolları tarafından yapılan açıklamada, 8 Mart’ın tarihçesine değinilerek, 1857 yılında New York’ta daha iyi çalışma koşulları için grev yapan tekstil işçisi kadınların fabrikaya kilitlenerek çıkan yangında hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Bu trajik olayın, kadın hakları mücadelesinin sembolü haline geldiği belirtilirken, kadınların yıllardır eşit haklar için verdiği mücadelenin devam ettiğine dikkat çekildi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart’ın, “kadın mücadelesini büyütme ve umudu örgütleme günü” olduğu vurgulandı. Kadın hakları savunucularının, emeğin görünürlüğü, şiddetle mücadele, eşit işe eşit ücret ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda daha güçlü adımlar atılması için çalışmalarına devam edecekleri belirtildi.
CHP Uşak Kadın Kolları’nın açıklamasında, kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta maruz kaldığı ayrımcılık, şiddet ve sömürünün her geçen gün arttığına dikkat çekildi. Açıklamada şu rakamlara yer verildi:
2008 ile 2024 yılları arasında bilinen 4 bin 867 kadın katledildi.
2021’den bu yana kadın cinayetleri yüzde 162 arttı.
Şüpheli kadın ölümleri neredeyse yüzde 100 oranında yükseldi.
2024 yılı, en çok kadın cinayetinin yaşandığı yıl oldu.
2025’in ilk iki ayında 49 kadın cinayeti işlendi, 53 kadın ise şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.
Yapılan açıklamada, bu artışın özellikle kadın hakları ve İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlardan geri adım atılmasının bir sonucu olduğu belirtildi. Kadın cinayetlerine karşı etkin mücadele yürütülmesi gerektiği vurgulanırken, devletin kadınları koruma sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği ifade edildi. Kadın emeğinin sistematik olarak görünmez hale getirildiği, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmadığı vurgulandı. Kadın emekçilerin, aynı işi yaptıkları erkek işçilerle eşit şartlarda çalıştırılmadıkları, ayrımcılığa uğradıkları ve daha düşük ücret aldıkları ifade edildi. Tarım işçisi kadınlardan ev işlerinde çalışan kadınlara kadar geniş bir kesimin sigortasız ve güvencesiz koşullarda çalıştırıldığına dikkat çekildi. “Cam silerken düşen, tarla biçerken yaralanan ve sigortasız işlerde zarar gören kadınların emeği, rakamlarla bile doğru ifade edilmemektedir” denilerek, kadın emeğinin daha görünür hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.
Basın açıklamasında, kadınların baskılara rağmen mücadelelerinden asla vazgeçmeyecekleri ve hakları için sonuna kadar mücadele edecekleri mesajı verildi. “Biz kadınlar dün de vardık, bugün de varız, yarın da var olacağız! Ne korkarız ne de sineriz!” ifadeleriyle kadın mücadelesinin devam edeceği vurgulandı. CHP Uşak Kadın Kolları, kadınların haklarını savunmaya devam edeceğini belirterek, şiddete uğrayan, emeği sömürülen, toplumsal baskıya maruz kalan tüm kadınların yanında olacaklarını ifade etti. Açıklamada, “Yaşama hakkını savunduğu için hakarete uğrayan, eşit işe eşit ücret talep ettiği için öldürülmek istenen ancak bir adım geri atmayan kahraman kadınlar bu mücadeleyi sürdürecektir” denildi.
CHP Kadın Kolları, iktidara geldiklerinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacaklarını açıkladı. Açıklamada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, "İktidar olduğumuzda Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacak” sözleri hatırlatılarak, kadın haklarının korunması için somut adımlar atılacağı belirtildi. Kadınların özgürlüğü ve eşitliği için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten CHP Uşak Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün sadece bir kutlama değil, bir mücadele günü olduğunu vurguladı.